
Mesleğin en sıkıntılı yanlarından bir tanesi de sürekli değişime açık olma zorunluluğudur. Bu özellik hepimizin cv'lerinde yer ede dursun buna ayak uydurmak da kolay değil. .NET Framework 3.5 ile birlikte tanıştığımız ve Microsoft tarafından geçtiğimiz dönemlerde tanıtılan Windows Presentation Foundation da alışkanlıklarımızı değiştireceğe benzer.
Peki ne ola ki bu WPF dedikleri? Efenim kısaca açıklamak gerekirse Microsoft tarafından hem Macromedia Flash benzeri grafik kabiliyetlere sahip hem de halen kullanılmakta olan Windows Forms yapısını geliştiren altyapıdır. Gerek web tabanlı gerekse masaüstü uygulamalarda çok benzer yapılarla kullanabilecek bu altyapı yakın zamanda düğmelerin uçup kaçmasına sebebiyet verebilecektir. Bu görsel iddiasından dolayı WPF aslen sadece yazılımcılar için değil aynı zamanda grafik tasarımcıları için de önem arz ediyor. Zira Microsoft aslında grafik tasarım ve kodlama kavramlarını WPF sayesinde ayırdı bile. Bir taraftan Microsoft Blend ile tasarımcılar cafcaflı arayüzleri tasarlarken diğer taraftan da yazılımcılar Visual Studio ile kodlarını bu görsele bağımlı kalarak geliştirmek durumundalar.
Ayrıca Windows Forms tarafında tanımlı olan kontrollerin de neredeyse baştan aşağı değiştiğini, gözden geçirildiğini ve ilk kez kullanan bir yazılımcı da afallama hissi yarattığını da not etmek isterim. Olumlu ve olumsuz yönlerini görmezden gelerek kullanmaya şartlandığımız Windows Form'larında adeta reform ve hatta rönesans devri yaşanıyor.
Her ne kadar WPF emekleme dönemindeki bir bebek olsa da orta ve uzun vadede bu konuda çok konuşulacağı aşikar. Fakat Microsoft uzmanlarının bizat verdikleri tavsiyelere dayanılarak söylüyorum ki tamamen WPF ile yapılacak bir yazılım için henüz çok erken. Windows Forms ve WPF karışımı bir yaklaşım bu aralar daha temkinli. Bekleyelim görelim.. Bahisler açıldı..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder